Hoe bedien ik mijn kachel?

Na het aanschaffen van een Jydepejsen houtkachel is het belangrijk om te weten hoe u deze kachel het beste kunt bedienen. In dit kenniscentrum bericht leren wij u graag hoe u een Jydepejsen houtkachel op de juiste manier stookt en bedient.

Wat voor hout moet ik gebruiken?

Het bedienen van de kachel begint bij het aansteken van het hout. Voor het behoud van uw kachel en om uitstoot van onnodig houtrook te voorkomen dient u droog en geschikt hout te gebruiken. Het hout dat u gebruikt moet tussen de 15 en 20 procent vocht bevatten. Het vochtgehalte van het hout kunt u eenvoudig bepalen door middel van een vochtmeter. U kunt voor het houtvuur verschillende soorten hout gebruiken. Elk houtsoort heeft zijn eigen kenmerken waardoor het vuur ook anders reageert. Lees hiervoor eerst het kenniscentrum bericht over houtsoorten.

De verschillende houtsoorten

Het aansteken van uw kachel

Bij het aansteken van het geschikte hout gebruiken we de omgekeerde aansteekmethode ook wel de Zwitserse methode genoemd. Hierbij stapelt u de blokken hout op elkaar met de aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes bovenop de stapel. Deze methode zorgt ervoor dat de vlammen niet van onderen tegen de koude blokken hout slaan en er rook ontstaat. Het hout wordt door de vlam erboven langzaam opgewarmd waardoor het mooi kan ontbranden.

Bediening van uw kachel

Wanneer de kachel is aangestoken kunt u de deur sluiten en de luchttoevoer helemaal openzetten zodat de vlammen genoeg zuurstof krijgen. Door onze gepatenteerde DuplicAir® systeem hoeft u zich geen zorgen te maken over externe luchttoevoer. De schuifbediening regelt dit voor u doordat u de stand bepaald van de schuif.

Als het hout eenmaal goed brandt, kunt u de luchttoevoer iets terugzetten. Zet de luchttoevoer nooit te ver terug, want dan smoort u het vuur. In dit geval krijgt het vuur te weinig zuurstof en verbrandt het hout niet volledig waardoor er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Wanneer het hout goed brandt, is het van belang dat u controleert of u goed stookt. Bij een goed vuur komt er (bijna) geen rook uit de schoorsteen en zijn de vlammen geel gekleurd. Oranje vlammen en donkere rook zijn een teken dat de verbranding niet goed is, zorg dan voor meer luchttoevoer.
Als u het vuur wilt doven, kunt u het vuur het beste vanzelf laten uitbranden. Hier geldt weer het feit dat er schadelijke stoffen vrijkomen wanneer u de luchttoevoer dichtzet.

Gerelateerde berichten

speksteen kachel

Wat is speksteen?

Speksteen is een natuurlijk gesteente dat voornamelijk bestaat uit talk, met variërende hoeveelheden andere mineralen zoals mica’s, chloriet, amfibolen, pyroxenen en carbonaten.

Speksteen is vaak zacht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het een populair materiaal is voor kachels.

Meer lezen »

Waar worden de kachelruiten gemaakt?

Jydepejsen vertrouwt op de hoge kwaliteit van SCHOTT ROBAX® brandwerende panelen, gemaakt in Duitsland. In 35 jaar serieproductie zijn meer dan 75 miljoen ROBAX® glaskeramische panelen verkocht. Daarmee is SCHOTT één van de toonaangevende fabrikanten van openhaardvensters SCHOTT ROBAX® is IN FRONT – vandaag en in de toekomst.

Meer lezen »

contact opnemen

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of wilt u simpelweg meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Bezoek het Experience Center

Wilt u de Jydepejsen houtkachel zelf komen bewonderen. Kom naar de showroom van één van onze dealers of bezoek het Experience Center van HAVÉ Verwarming.

Senza_pop-up_button