Wat is speksteen?

Speksteen is een natuurlijk gesteente dat voornamelijk bestaat uit talk, met variërende hoeveelheden andere mineralen zoals mica's, chloriet, amfibolen, pyroxenen en carbonaten.Speksteen is vaak zacht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het een populair materiaal is voor kachels.

Wat is speksteen?

Een groot gedeelte van het assortiment van Jydepejsen bestaat uit kachels die zijn gemaakt van Tuliviki speksteen. Waar wat is er nu zo bijzonder aan dit materiaal en wat zijn de voor- en nadelen? Speksteen is een natuurlijk materiaal dat warmte opslaat en geleidelijk weer uitstraalt in de betreffende ruimte. Het gevoel van de infrarood warmte van de zon beschrijft heel goed de warmte die speksteen uitstraalt, het verwarmt namelijk niet alleen je lichaam maar de volledige omgeving.

Speksteen: gezonde warmte

Een speksteenkachel biedt een comfortabel binnenklimaat. De warmte die het verspreidt, verschilt van die van een stalen of gietijzeren houtkachel omdat er minder luchtcirculatie ontstaat. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid op een gezonder niveau en voelt de lucht in huis minder snel benauwd aan. De stralingswarmte van de speksteenkachel verwarmt niet alleen de lucht, maar ook de muren. Dit voorkomt dat vocht uit de lucht condenseert, waardoor de luchtvochtigheid aangenaam en gezond blijft.

Voordelen van speksteenkachels

  • Duurzaam materiaal dat een lange tijd meegaat
  • Hoog rendement
  • Warmte wordt geleidelijk afgegeven
  • Het speksteen slaat de warmte op waardoor de kachel nog lang warmte afgeeft, zelfs nadat het vuur gedoofd is
  • Geeft comfortabele infraroodwarmte af

Gerelateerde berichten

Waar worden de kachelruiten gemaakt?

Jydepejsen vertrouwt op de hoge kwaliteit van SCHOTT ROBAX® brandwerende panelen, gemaakt in Duitsland. In 35 jaar serieproductie zijn meer dan 75 miljoen ROBAX® glaskeramische panelen verkocht. Daarmee is SCHOTT één van de toonaangevende fabrikanten van openhaardvensters SCHOTT ROBAX® is IN FRONT – vandaag en in de toekomst.

Meer lezen »

Waar komt speksteen vandaan?

In 1986 waren Jydepejsen en Tulikivi samen de eerste bedrijven ter wereld die een houtkachel bekleedden met speksteen. Deze nauwe samenwerking tussen twee fabrikanten van kwaliteitsproducten is nu sterker dan ooit.

Meer lezen »

contact opnemen

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of wilt u simpelweg meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Bezoek het Experience Center

Wilt u de Jydepejsen houtkachel zelf komen bewonderen. Kom naar de showroom van één van onze dealers of bezoek het Experience Center van HAVÉ Verwarming.

Senza_pop-up_button