Zwitserse Methode

De laatste tijd wordt er veel over gesproken in de media: overlast door houtkachels. Er zijn veel manieren om deze vervuiling tegen te gaan en wij geven u graag tips. Eén van die manieren is de Zwitserse methode, ook wel de top-downmethode genoemd. 

STAPPENPLAN ZWITSERSE STOOKMETHODE

De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. In dit artikel leggen we uit hoe deze methode werkt. De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat u het vuur van boven aansteekt. Op deze manier zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt.

Stappenplan:

  1. Meet het vochtpercentage in het hout: dit doet u door middel van een vochtpercentage meter. U pakt een blok hout en klooft deze. U steekt de vocht percentagemeter in de net gekloofde kant van het hout. Het percentage moet tussen de 15 en 20% liggen. 
  2. U zet de luchttoevoer helemaal open en plaatst het hout telkens kruislings op elkaar. Van dikke blokken naar dunne blokken.
  3. Boven op het hout legt u kruislings wat kleine aanmaakhoutjes met daar bovenop één of twee aanmaakblokjes, welke u vervolgens aansteekt. 
  4. Als de aanmaakblokjes zijn aangestoken, zet u de deur van de kachel ongeveer 5 minuten op een klein kiertje.
  5. Als het aanmaakthout goed vlam heeft gevat, sluit u de deur. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot u een prachtig vlammenspel ziet. 

Traditionele houtstookmethode vs. de Zwitserse houtstookmethode

De traditionele stookmethode wijkt op enkele punten af van de Zwitserse stookmethode. Zo legt u op bij de traditionele methode de aanmaakhoutjes kruislings onderop de stookbodem. Daarna legt u voldoende aanmaakblokjes tussen de aanmaakhoutjes. Vervolgens worden twee tot drie houtblokken met een kleine afstand van elkaar op de aanmaakhoutjes gelegd. De kloofkanten dienen daarbij naar onderen te wijzen. In de praktijk komt bij traditionele wijze meer rookoverlast voor. En met de Zwitserse stookmethode beperkt u juist de overlast doordat u het vuur rustig opstart. Op deze manier geniet u op een verantwoorde manier van uw houtkachel.

Gerelateerde berichten

speksteen kachel

Wat is speksteen?

Speksteen is een natuurlijk gesteente dat voornamelijk bestaat uit talk, met variërende hoeveelheden andere mineralen zoals mica’s, chloriet, amfibolen, pyroxenen en carbonaten.

Speksteen is vaak zacht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het een populair materiaal is voor kachels.

Meer lezen »

Waar worden de kachelruiten gemaakt?

Jydepejsen vertrouwt op de hoge kwaliteit van SCHOTT ROBAX® brandwerende panelen, gemaakt in Duitsland. In 35 jaar serieproductie zijn meer dan 75 miljoen ROBAX® glaskeramische panelen verkocht. Daarmee is SCHOTT één van de toonaangevende fabrikanten van openhaardvensters SCHOTT ROBAX® is IN FRONT – vandaag en in de toekomst.

Meer lezen »

contact opnemen

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of wilt u simpelweg meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Bezoek het Experience Center

Wilt u de Jydepejsen houtkachel zelf komen bewonderen. Kom naar de showroom van één van onze dealers of bezoek het Experience Center van HAVÉ Verwarming.

Senza_pop-up_button