Hoe onderhoud ik mijn houtkachel

Om de lange levensduur van uw houtkachel te realiseren dient u de kachel op de juiste manier te onderhouden. Wij leren u graag meer over het onderhoud van een Jydepejsen houtkachel.

Zoals alles moet ook een kachel worden onderhouden voor een optimale werking en een langere levensduur. Voordat u begint met het schoonmaken van uw kachel, moet u ervoor zorgen dat:

  1. Alle onderdelen van de houtkachel koud zijn
  2. Dat alle eventuele gloeikousjes uit zijn
  3. Gebruik alleen geschikt gereedschap

Algemeen

De kachels van Jydepejsen worden over het algemeen op dezelfde manier onderhouden als uw andere meubels met een stofdoek en een mild sopje zonder oplosmiddelen. Na het schoonmaken moet de kachel met een droge doek worden afgeveegd. De geverfde oppervlakken van de kachel kunnen eventueel met de nodige voorzichtigheid opnieuw worden geverfd met de verfsoort Senotherm 12-1644 in de kleur houtskoolgrijs of grijs, afhankelijk van de kleur van de kachel. Deze spuitverf is te koop bij uw lokale Jydepejsen-dealer.

Glas

De glazen ruiten worden zwart als er te veel water in het hout zit of als de luchttoevoer niet voldoende open is. De vlekken op de ruit verwijdert u met een doek of krant die u in de koude as van de kachel doopt. Voor dit doel kunnen ook speciale kachelreinigingsmiddelen worden gekocht. Andere schoonmaakmiddelen kunnen de coating op het glas aantasten.

Gebruik alleen droog hout met een vochtigheidsgraad van max. 20%.

Open DuplicAir® om meer lucht toe te voeren aan het verbrandingsproces.

Reinig glas ALLEEN met een reiniger die ontworpen en geschikt is voor kachelglas. Andere soorten reinigingsmiddelen kunnen de coating van het glas aantasten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw distributeur.

Keramiek

Keramiek van Jydepejsen is eenvoudig te onderhouden. Meestal volstaat het om de tegels af te nemen met een vochtige doek. Gebruik een milde zeepoplossing in geval van zwaardere vervuiling. Keramische tegels verdragen geen sterke zuren en loog zoals de meeste andere natuurproducten. Vermijd bijgevolg het gebruik van sterke detergenten. Met het juiste en zorgvuldige onderhoud zullen uw keramische tegels vele jaren warmte en karakter uitstralen.

Speksteen

Speksteen is heel eenvoudig schoon te maken. Meestal volstaat het om speksteen af te nemen met een vochtige doek uitgewrongen in lauw water. Vermijd alle soorten schoonmaakmiddelen. Kleine krasjes kunnen worden gerepareerd met zeer fijn schuurpapier met een korrelgrootte van 240. Neem contact op met uw dealer als een speksteen tegel gerepareerd moet worden.

Bruine verkleuring treedt op wanneer speksteen wordt verhit tot meer dan 500°C. In dat geval is het speksteen oververhit geweest, hetgeen niet onder de garantie valt. Als u de spekstenen bekleding van uw kachel goed onderhoudt, zal deze vele jaren zijn mooie karakter behouden.

Binnenkant

U moet de as van de kachel regelmatig verwijderen. Wij raden u echter aan een laagje op de bodem te laten liggen, omdat dit bijdraagt tot de isolatie van de stookruimte. Uw kachel moet minstens één keer in het stookseizoen grondig gecontroleerd en schoongemaakt worden.

Schoonmaakinstructies

Voordat u de kachel veegt, moet u de stootplaat(pen) verwijderen. Hierdoor kan los roet uit de schoorsteen in de stookkamer vallen. Gebruik deze handleiding om te bepalen of uw kachel één of twee keer een stootplaat heeft en hoe u deze moet verwijderen. U moet de luchttoevoer afsluiten om te voorkomen dat roet en as de kamer binnendringen. Na het vegen verwijdert u as en roet van de vermiculietsteun in de stookruimte. Breng vervolgens de stootplaat(pen) weer aan.

Afdichtingsbanden

De afdichtingsbanden en vermiculietplaten zijn slijtageonderdelen en moeten indien nodig worden vervangen. Hoe vaak hangt af van het gebruik van de kachel – sommige kachels moeten de onderdelen elk jaar vervangen, terwijl anderen ze om de twee of drie jaar vervangen. Dichtingsbanden moeten worden vervangen wanneer ze plat zijn en de voordeur niet meer dicht is. Nieuwe afdichtingsbanden met lijm kunnen worden besteld bij uw houtkacheldealer.

De vermiculietplaten moeten worden vervangen wanneer ze versleten lijken of diepe krassen vertonen die het staal van de vuurhaardkamer zichtbaar maken. Versleten vermiculietplaten moeten tijdig worden vervangen omdat ze anders hun warmtereflectie en isolerende eigenschappen verliezen. De beweegbare en mechanische onderdelen moeten minstens eenmaal per jaar worden ingevet met een hittebestendig smeermiddel (sluitmechanisme, scharnieren, enz.)

De kachel en de schoorsteen moeten regelmatig worden gecontroleerd door een gekwalificeerde vakman om de optimale werking van de kachel te garanderen. Het is verboden om ongeoorloofde veranderingen aan houtkachels aan te brengen, waardoor de garantie en de testresultaten komen te vervallen.

Gerelateerde berichten

speksteen kachel

Wat is speksteen?

Speksteen is een natuurlijk gesteente dat voornamelijk bestaat uit talk, met variërende hoeveelheden andere mineralen zoals mica’s, chloriet, amfibolen, pyroxenen en carbonaten.

Speksteen is vaak zacht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het een populair materiaal is voor kachels.

Meer lezen »

Waar worden de kachelruiten gemaakt?

Jydepejsen vertrouwt op de hoge kwaliteit van SCHOTT ROBAX® brandwerende panelen, gemaakt in Duitsland. In 35 jaar serieproductie zijn meer dan 75 miljoen ROBAX® glaskeramische panelen verkocht. Daarmee is SCHOTT één van de toonaangevende fabrikanten van openhaardvensters SCHOTT ROBAX® is IN FRONT – vandaag en in de toekomst.

Meer lezen »

contact opnemen

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of wilt u simpelweg meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Bezoek het Experience Center

Wilt u de Jydepejsen houtkachel zelf komen bewonderen. Kom naar de showroom van één van onze dealers of bezoek het Experience Center van HAVÉ Verwarming.

Senza_pop-up_button